Συστατικά ( για 6 – 8 άτομα) |
Εκτέλεση |
6 πέρδικες μικρές ψίχα από 3 φέτες λευκό ψωμί 4 φέτες χονδροκομμένες ζαμπόν μπούτι χοιρινό 6 αυγά κρόκους 10-12 φέτες μπέικον λεπτοκομμένες 2 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό 1 κ. σ. αλεύρι 300 ml άσπρο κρασί 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας 1 κ. σ μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κλαδάκι θυμάρι 1 φύλλο δάφνης 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες για την γέμιση 6 σκελίδες σκόρδο για το μαγείρεμα 2 κομμάτια πορτοκαλόφλουδα αλάτι πιπέρι |
Ετοιμάστε τη γέμιση: Ψιλοκόψτε τα συκώτια των πουλιών, προσθέστε τη ψίχα ψωμιού, ψιλοκομμένο άπαχο ζαμπόν, τον μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκόρδο και τόσους κρόκους αυγών όσα και τα πουλιά που έχετε. Με αυτή την γέμιση παραγεμίστε τα πουλιά, ράψτε τα και τυλίξτε τα με πολύ λεπτές φέτες μπέικον, αλατίστε τα και τα βάλτε τα σε μια κατσαρόλα όπου έχετε κάψει το βούτυρο. Όταν οι πέρδικες ροδίσουν καλά βγάλτε τις από την κατσαρόλα. Στο καυτό βούτυρο που έμεινε στην κατσαρόλα καβουρδίστε μικρά τετραγωνάκια από ζαμπόν πασπαλισμένα με αλεύρι. Τα κομματάκια του ζαμπόν είναι τόσα όσες και οι πέρδικες. Στα τσιγαρισμένα κομμάτια ζαμπόν ρίξτε 50 ml άσπρο κρασί για κάθε πέρδικα. Ρίξτε λίγο αργότερα πελτέ τομάτας, τον υπόλοιπο μαϊντανό, λίγο θυμάρι, δάφνη, και λίγη πορτοκαλόφλουδα. Βράστε για 10’. Βγάλτε από την κατσαρόλα το ζαμπόν και σουρώνετε την σάλτσα. Ξαναβάλτε τις πέρδικες στην κατσαρόλα, καθώς και το ζαμπόν και ρίξτε από πάνω την σάλτσα. Αφήστε να σιγοβράσουν για 10’ ακόμη με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Τότε προσθέστε 6 σκελίδες σκόρδο για κάθε πέρδικα βρασμένες από πριν σε αλατισμένο νερό και στραγγισμένες. Αφήστε τα όλα μαζί να σιγοβράσουν για 35’ και σερβίρετε. |
Η παραπάνω συνταγή είναι της γνωστής γευσηγνώστριας Μυρσίνης Λαμπράκη.