Φασιανός (Phasianus colchicus).
Οικογένεια ( Phasianidae) Φασιανίδαι.


Υπάρχουν διάφορα είδη φασιανού, αλλά αυτό που χρησιμοποιείται για κυνήγι ή ακόμη και για να μπεί στο πιάτο σας (το φαγώσιμο είδος δηλαδή) είναι ο Κολχικός φασιανός. Στο εμπόριο υπάρχουν κυρίως υβρίδια και εισαγώμενα αυτού του είδους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα υβρίδια βγαίνουν πιο μεγαλόσωμα οπότε συμφέρουν περισσότερο τον παραγωγό.

Εμείς, πρωτοπορώντας και σε αυτό το κομμάτι και σε αντίθεση με τους άλλους, αναπαράγουμε με επιτυχία εδώ και χρόνια το είδος του αυθεντικού Κολχικού - Κοχλικού Φασιανού (Pheasant colchicus-colchicus) με πιστοποίηση DNA .

Υπάρχουν 40 περίπου είδη φασιανού, με διαφορετικούς χρωματισμούς και σωματότυπο, από τα οποία εμείς διαθέτουμε περίπου τα 10 ανάλογα με την εποχή και την ζήτηση (Συρματικός, Μέρα – νύχτα, Βασιλικός, Swinhoe, Kaliz, Κίτρινος, Lady, Blue Eared κ.α.)

Το φωτογραφικό υλικό ανήκει στην επιχείρηση "ΕΠΙΛΕΚΤΑ ΠΤΕΡΩΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ" όπου φαίνεται αδιάψευστα το πλούσιο σε φύση περιβάλλον όπου μεγαλώνουν τα πουλιά μας αλλά και την ανθεκτικότητα τους στο κρύο και στο χιόνι, αφού ζουν και αναπτύσσονται στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση.

Γενικές Πληροφορίες για το φασιανό

 Σήμα κατατεθέν αυτού του πουλιού είναι η πολύ μακριά και μυτερή ουρά. Πολύχρωμο και πλουμιστό το αρσενικό , πιο λιτό στην εμφάνιση το θηλυκό.


Τον περασμένο αιώνα φώλιαζαν Φασιανοί στην Μακεδονία , στην Εύβοια , στην Αιτωλοακαρνανία, ακόμη και στην Αττική. Σήμερα ο αυτόχθων πληθυσμός του επιδημητικού αυτού είδους, πολύ περιορισμένος, επιβιώνει μόνο στο Δέλτα του Νέστου, στο παραποτάμιο δάσος του Κοτζά Ορμάν όπου απαντιούνται λίγες εκατοντάδες άτομα.


Οι φασιανοί του Νέστου αποτελούν υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και αγρίου πληθυσμού του είδους, δεν πρόκειται δηλαδή για απελευθερωμένα πουλιά που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και που βρίσκονται σε άλλα μέρη. Οι άγριοι Φασιανοί είναι πολύ όμοιοι με τους ήμερους , μολονότι σκουρότεροι και πιο μικροί σε μέγεθος. Επίσης, δεν έχουν το λευκό "κολάρο" των ήμερων πουλιών.

Ο αρσενικός έχει μήκος 76-89 εκατοστά , στιλπνό σκουροπράσινο κεφάλι, κατακόκκινο σάρκωμα γύρω από τα μάτια και κοντές φούντες σαν κερατάκια, πίσω από τα αφτιά. Το υπόλοιπο φτέρωμα έχει αποχρώσεις κοκκινωπές και κιτρινικάστανες. Τα αρσενικά των απελευθερωμένων πληθυσμών έχουν ένα λευκό , στενό περιλαίμιο. Πιο απλός σε εμφάνιση ο θηλυκός , μήκους 53-64 εκατοστά , με σχεδόν ομοιόμορφο ανοιχτό καφετί πτέρωμα, αλλά και με κοντύτερη ουρά. Και χωρίς περιλαίμιο.

Όταν νιώσει τον κίνδυνο, ο φασιανός προτιμάει να κρυφτεί μέσα στους θάμνους παρά να πετάξει. Το φτερούγισμα του είναι δυνατό.
Τρέφεται με σπόρους , φυτά, έντομα δημητριακά, σκουλήκια, μικρά σπονδυλωτά. Ο αρσενικός όταν πετάγεται μέσα από τις φτέρες και τα χορτάρια βγάζει ένα χαρακτηριστικό ήχο "γκοκ γκοκ" ενώ κράζει με την διαπεραστική του κραυγή "κερρκ-κοκ" .Το θηλυκό ξεπετιέται αφήνοντας ένα λεπτό σφύριγμα.

Φωλιάζει στο έδαφος , στους αγρούς, στα δάση, σε θαμνώδεις εκτάσεις. Γεννάει τον Μάιο-Ιούνιο από 8-15 αβγά που κλωσάει το θηλυκό επί 23-28 μέρες.

Οι εχθροί του είναι τα διάφορα αρπακτικά ,όπως αλεπού,κουνάβι, ασβός , γεράκια κ.λ.π

Πτερωτά Θηράματα